Na het onverwachte overlijden van onze secretaris Marisca Brinkmann-Reinders hebben we een fonds opgezet voor het onderzoek naar levershunt: het Marisca Brinkmann-Reinders Fonds. Zo hopen we haar toewijding en passie eer aan te doen.
Gezondheid boven alles
Voor Marisca was niks belangrijker dan de gezondheid van ons ras. Ze volgde het onderzoek naar de oorzaak van levershunt bij honden op de voet en was groot voorstander van de verplichte test op levershunt bij pups. Die test hebben we dan ook verplicht gemaakt voor fokkers die bij de NCTN aangesloten zijn.
Wat is levershunt?
Een levershunt is een aangeboren afwijking bij honden. Daarbij loopt via een afwijkend bloedvat het bloed van de poortader niet door, maar langs de lever. Daardoor kan de lever de schadelijke stoffen niet uit het bloed filteren en groeit de lever zelf bij jonge pups ook niet goed. Het goede nieuws is dat honden met een levershunt na een successvolle operatie wel een normale levensverwachting hebben. Maar dan moet je natuurlijk wel weten of je pup het heeft–vandaar de test.
Dr. Frank van Steenbeek, verbonden aan de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren in Utrecht, doet al jaren onderzoek naar levershunt. Dat onderzoek is erg belangrijk omdat helaas nog steeds niet bekend is wat de oorzaak van deze afwijking is. En, nog belangrijker, hoe we ‘m kunnen voorkomen.
Tot nu toe weten we eigenlijk nog maar één ding zeker: voor fokkers is het niet de vraag of ze een keer een pup met een levershunt fokken, maar wanneer. We hebben er simpelweg geen grip op, totdat de oorzaak gevonden is.
Levershunt en de Norfolk in Nederland
Sinds we de test verplicht hebben gesteld verzamelen wij de levershunt-testresultaten van pups. Gelukkig zijn er sinds 2023 geen pups met een levershunt meer geboren. Dat was in 2022 en 2021 helaas nog wel het geval.
Draag ook bij
Bijdragen aan een toekomst zonder levershunt? Doneer dan aan dit belangrijke onderzoek van dr. Van Steenbeek! Dat kan hier of door deze QR-code te scannen met je telefooncamera.
We maken alle bijdragen jaarlijks over naar dr. Van Steenbeek en zijn onderzoeksteam. De bijdragen nemen we op in ons financieel jaarverslag.