Eén van de speerpunten van het bestuur van de Norfolk Terriër Club in 2014 is het onderzoeken van de gezondheid en de doodsoorzaak van onze Norfolk Terriër. Tijdens de algemene Ledenvergadering van juni 2018 is besloten dat het testen op levershunt weer verplicht wordt gesteld voor onze fokkers. De uitslag van gezondheidsenquêtes in het verleden geeft aan dat we over te weinig gegevens beschikken om een goed beeld te krijgen betreft de gezondheid en de doodsoorzaak van ons ras. Binnen het bestuur zijn we van mening dat het uitermate belangrijk is om deze gegevens te hebben zodat we een volledig beeld krijgen van de gezondheid en doodsoorzaken van ons ras. Bovendien kunnen we dan anticiperen op eventuele gesignaleerde problemen binnen ons ras. Daar hebben we jouw hulp als fokker of baasje bij nodig.
Aangezien uit het verleden blijkt dat de gezondheidsenquête niet of nauwelijks werd ingevuld hebben we besloten om op onze website een centraal meldpunt in te voeren. Daarmee verzamelen en inventariseren we voorkomende gezondheidsproblemen en doodsoorzaken van de Norfolk Terriër. Deze gegevens worden door de gezondheidscommissie verzameld en strikt vertrouwelijk behandeld. Aan de hand van deze gegevens maken we een plan van aanpak. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting door middel van het publiceren van artikelen op het gebied van gezondheid.
Het formulier kun je downloaden en insturen naar de gezondheidscommissie. Op het formulier kunt je aangeven of je Norfolk Terriër aan een chronische of levensbedreigende aandoening. Of een aandoening die de kwaliteit van leven vermindert. Ook kun je het formulier gebruiken om het overlijden van je Norfolk Terriër te melden. Natuurlijk een verdrietige klus, maar zo kunnen we meer inzicht krijgen in de leeftijden die onze Norfolk Terriër behalen. Daardoor kunnen we de gemiddelde leeftijd van ons ras vaststellen. Bovendien krijgen we inzicht in de doodsoorzaak en eventuele (chronische) ziekten die zouden kunnen spelen binnen ons ras.
Kortdurende voorbijgaande aandoeningen hoeven niet gemeld te worden. Bijvoorbeeld als je hondje diarree heeft en een paar dagen na een bezoek bij de dierenarts weer beter is. Maar heeft je hondje regelmatig last van buikkrampen en diarree en een heeft dierenarts een diagnose vastgesteld? Verstuur dan wel een melding. Heb je vragen over het formulier of hulp bij het invullen nodig, neem dan contact op met je fokker of het bestuur.
Als wij je ingevulde formulier binnen hebben krijg je een ontvangstbevestiging van de beheerder van het meldpunt. Deze beheerder zorgt ervoor dat je formulier anoniem wordt verwerkt. Zo houden we je privégegevens.
Gezondheidscommissie
Ingrid van Loo
fokengezondheid@norfolk.nl